Priopćenje stranačke platforme Hrvatski Suverenisti (Split) u vezi javnog klanjanja pripadnika selafijskog islama u Splitu, 23.04.2019.

Želimo upozoriti hrvatsku javnost da je nedavni javni molitveno klanjalački obred pripadnika islamske vjeroispovijesti, ujedno stranih državljana, održan u jednoj splitskoj četvrti, obred nasljedovatelja najekstremnijeg oblika islama, zasnovanog u 18. stoljeću, kojemu je ime vahabizam ili salafizam, nazvanog prema imenu svog osnivača odnosno nazivu za prve generacije muslimana.

 To je pravac u islamu koji se odriče sveukupne islamske tradicije u tumačenju Kurana, koji isti doslovno razumijeva, a jednako tako i šerijat, skup pravila po kojima musliman ima živjeti, rigidno interpretira namećući svoju interpretaciju svim ostalim muslimanima, kao i inovjercima u državnoj zajednici u kojoj s njima žive. Odbijanje prihvaćanja šerijatskog zakona kako ga razumijevaju salafisti, posebno potrebe da ga se primjeni u svim svojim stavkama bespogovorno, bilo od strane drugih muslimana ili pripadnika drugih religija na način na koji ga oni mogu ispuniti, pretpostavlja njihovo pravo, tako, naime, oni drže, za borbu protiv „nevjernika“, bilo onih muslimana koji se ne slažu s njima ili osoba i skupina druge vjeroispovijesti koje se, naravno, na nikoji način i ne mogu složiti s istim zakonom, a prema kojima punu primjenu šerijatskog zakona sprovode ukoliko imaju političko socijalnu dominaciju i vojnu nadmoć, dokspomenuta borba uključuje progone, nasilje, ubojstva i terorističke čine ili jednom riječju džihad mača, odnosno otvoreni rat.

Naprotiv u Hrvatskoj, hrvatski muslimani među drugim pravcima ili školama nastalim na osnovu razlika u tumačenju šerijatskog zakona prakticiraju jedan od najumjerenijih islamskih pravaca ili školu Hanefisjkog sunizma. Utoliko je razumljivo i očitovanje Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj u kojem nije nađeno opravdanje za postupak nekolicine salafista u Splitu od prije neki dan.

Hrvatski Suverenisti imaju jasan i nedvosmislen stav o radikalnom islamu salafisjkog fundamentalizma. Takav politički islam sa svojim nedvosmislenim ciljevima islamizacije i podjarmljivanja svih ljudi svijeta jednoj religiji, jednom vođi i jednoj džamiji,kao i jednoj islamskoj državi, u postizanju rečene utopije kojeg je spreman poslužiti se svim mogućim dozvoljenim i nedozvoljenim sredstvima, apsolutno je protivan zdravom razumu, kršćanskoj civilizaciji i svakom interesu europskih i svjetskih naroda, pa tako ujedno i hrvatskog naroda. U tom smislu, tražimo od sadašnje hrvatske vlasti da ne propusti u Hrvatsku, ubuduće, niti jednog salafista ili sljedbenika srodne ekstremne verzije islamske fundamentalističke ideologije ili islamske terorističke organizacije, bilo kao turista, imigranta, ili u ulozi nekog trećeg. Sigurnost i zaštita od eventualne ugroze od strane ekstremnog islamizma u Hrvatskoj, upravo leži u politici za koju će se zalagati Hrvatski Suverenisti, u strogom,ciljanom i selektivnom režimu i nadzoru ulaska onih stranaca u Hrvatsku koji mogu predstavljati sigurnosnu prijetnju, a koje dosadašnje slijepe i otpadničke političke globalističke elite u poziciji vlasti, kako u Hrvatskoj tako i u Europi, prema svojim promašenim mjerilima nisu razmatrale pod gornjom kategorijom, dovodeći tako neposredno u opasnost živote i imovinu svojih državljana i građana, koja opasnost se nažalost pretvorila u brojna tragična teroristička nedjela koja su se,posljednjih godina,dogodila na tlu europskih zemalja.

U ime stranke Hrast Split i političke platforme Hrvatski Suverenisti Split, povjerenik Lovro Meštrović.

Split, 26.04.2019.