U vrijeme moga odrastanja na selu djeca su bila stalno okružena životinjama.Sva zemlja oko sela je bila obrađena, štale su bile pune. U svakom domaćinstvu: konj, krava, magarac, ovce, koze, kokoši, patke, zečevi, prasci, ćuko, mačke…U to vrijeme je selo imalo “miris po selu”!

Ovce, koze, konji su se vodili na „pašu“. Konja sam posebno volio… Čovjek u konju nalazi snagu bez surovosti, ljepotu bez sujete i prijatelja bez interesa. Konja sam naučio jahati s pet-šest godina… Uglavnom, prije polaska u osnovnu školu. U tome sam zbilja uživao. I kako se danas toga tako rado, sa sjetom, sjetim. I svašta nešto se ja sjećam, a sve me nekako malo i rastuži. Šteta da ova naša djeca ne mogu doživjeti selo kakvo je nekad bilo i kakvog ga pamti naša generacija.

Ispada je bilo skoro pa idealno… Ili prije da mi se baš i neda sjećati onog lošijega dijela. U selu je bilo dosta djece… Ipak, već u „moje vrijeme“ mala seoska škola bila je zatvorena, ali su djeca autobusom išla u školu u susjedno mjesto.„Rašeljka“

Rašeljka

A, kako se tek živjelo za utakmice nedjeljom na našem “velebnom” stadionu „Rašeljka“😍. „Rašeljka“ je za nas bila vrh … Naš “Wembley”, “Park Prinčeva”…Te utakmice se pamte. “Stari” protiv “mladih”, Donje Kašče protiv Gornjeg Kašča… Pa zajedno protiv Stilja… Najveće posljedice ostavila je migracija šezdesetih i sedamdesetih godina 20. stoljeća. Kaščani, kao i ljudi iz drugih naših krajeva, krenuli su na rad u Zapadnu Europu, najviše u Njemačku.Iako su se zahvaljujući zaradama tih migranata-gastarbeitera u to vrijeme napravile nove kuće, a neki od njih su se i vratili pod stare dane, njihovi potomci su se ipak mahom odselili u neke druge krajeve. Većinom su odselili u Hrvatsku, najprije prilikom samog školovanja, a kasnije u potrazi za poslom.U današnje vrijeme nema više ni konja, ni krave, ni magarca… Tek poneki ćuko, mačka, koza, ovca, kokoš i pivac… Ipak dobro je dok su tu pivac i ćuko.

Garo

Naši stari su uvijek govorili: “Jeb.š kuću bez pivca i ćuke! Naime, “pivac je je… ljubavnik, a ćuko zaštitnik”. A, to su ipa karakteristike do kojih drži svaki patrijarhat.☺☺☺

IvicaPrimorac (ip-talic)