Kada bismo htjeli točno reći kada se današnje Kašče počinje naseljavati, ni uz najbolju volju to ne bismo mogli, jer nema nikakvih izvora koji nam određuju sam početak. Teško je odrediti godinu početka ovoga mjesta, ali može se povezati sa dolaskom prvih Primoraca u Tihaljini 1743 godine. Po svim pokazateljima nedugo se i jedna obitelj doselila u Kašče u gornji dio koji pripada Republici Hrvatskoj. S vremenom se dio mještana preselio nešto niže preko granice na područje koje pripada Bosni i hercegovini.

GRANICA

“Što su osmanski i mletački kartografi imali na umu kad su nakon “Požarevačkog mira 1718.”, dijelili ove mjesto, teško je reći, ali logiku sigurno nisu. Jer granična međa krivuda između razbacanih kuća, odstupajući od svih pravila.” (D.Musa)

Migracija Kašče prihodima sa svoje „škrte“ zemlje ne može zadržati svoje mještane. Iako se iseljavalo i prije, prvo značajnije iseljavanje događa se nakon drugog svjetskog rata, kada se jedan dio naših mještana iselio u Slavoniju i Vojvodinu. Početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća, započinje proces znatnijeg preseljenja naših mještana. Muška radna snaga ide po svijetu “trbuhom za kruhom”. Potraga za poslom u nekom od tadašnjih poduzeća za neke je završila uspješno, pa su ostali bliže domu. Drugi koji nisu bili te sreće (ili privučeni boljom zaradom) krenuli su u neke nove zemlje u potrazi za boljim životom i egzistencijom. Obijali su „bauštele“ diljem Zapadne Europe, a manji broj se trajno preselio u Australiju. Krajem 60-tih se tim teško zarađenim novcem, masovno krenulo u izgradnju novih kuća u Kašču. Rijetki su ulagali novac u drugim mjestima. To je trajalo nekih desetak godina, a potom je sve krenulo u drugom smjeru. Većina djece svoje daljnje školovanje nastavlja u većim gradovima, u kojima nakon završetka školovanja, ostaju i živjeti. Zarađeni kapital se sve više ulaže u kupovinu, zemljišta, kuće i stana u nekom od gradova. Najviše u Republici Hrvatskoj. Stariji su prisiljeni biti uz svoju djecu, premda bi se mnogi željeli vratit i umrijeti na svom ognjištu.* Doseljavanja u Kašče nije bilo. Najviši planinski vrh na području Kašča (ujedno i općine Ljubuški) je 959 metara visoki Vrlosinj, s kojeg se vidi i Jadransko more.